0800330687

5000 перекази: правда та міфи про фінмоніторинг

Фінансовий моніторинг в Україні

Навесні 2020 року набув чинності новий закон про фінмоніторинг. Дія закону поширюється на всі фінансові операції на території України та за її межами відповідно до міжнародних договорів України. Часто підприємці, підприємства та приватні особи стикаються з банківським контролем, тому громадянам України потрібно орієнтуватися в тому, які вимоги включає система фінмоніторингу.

Фінмоніторинг – це контроль та нагляд з боку банків за фінансовими операціями громадян, компаній та бізнесменів. Банки перевіряють та припиняють підозрілі операції та шахрайські махінації, з'ясовують походження коштів. Фінмоніторинг виявляє людей, які регулярно одержують нелегальний дохід. Суть фінмоніторингу – боротьба з корупцією. Фінмоніторингу не підлягає сума, яка не перевищує 5000 гривень, і якщо переказ грошей здійснюється в межах України. Якщо переказ більше, клієнт зобов'язаний ідентифікувати себе банку. Під обов'язковий фінмоніторинг попадають суми від 150 тисяч гривень до 400 тисяч. Для того, щоб довести походження грошей, ви можете надати такі документи: довідку про заробітну плату, декларацію про доходи, документ про продаж майна, отримання спадщини тощо.

Що контролює фінмоніторинг?

Операції вважаються сумнівними, якщо клієнт відмовляється пред'явити документи щодо фінансової угоди; одночасно переводить кілька великих сум на кілька рахунків. Також підозрілими вважаються операції, між якими пройшов короткий проміжок часу (наприклад, одна хвилина), якщо ви здійснили велику кількість фінансових операцій на день. Фінмоніторинг може заблокувати ваші рахунки не більше ніж на 30 діб, якщо ви не подали документи в повному обсязі або відмовляєтеся щось надати, не хочете співпрацювати з банком. Блокування знімається, якщо факт причетності до злочинних дій не підтвердиться.

Якщо ви не пройшли фінмоніторинг, законом передбачено спочатку попередження, а згодом штрафи, які на сьогоднішній день збільшилися вдесятеро та становлять від 51 тисячі гривень і вище. Список операцій, що підпадають під фінмоніторинг, скорочено, а саму суму фінансових операцій збільшено до 400 тисяч гривень.

Під фінмоніторинг потрапляють такі фінансові операції:

  • внесення, отримання, перерахування готівки;
  • фінансові операції у сумі понад 400 тисяч гривень;
  • перекази чиновників, народних депутатів та їх родичів;
  • операції із надходженням від іноземних держав;
  • угоди з нерухомістю;
  • перекази в офшори та отримання грошей з офшорів.

У кожному банку є відділ, який займається аналізом платежів та надходжень клієнтів, блокує незаконні операції та просить надати відповідні документи, що підтверджують законність угоди. Якщо банк пропустить незаконну операцію, НБУ може оштрафувати банк на суму до 150 млн. гривень.