0800330687

Міфи і правда про дорогоцінні метали

Інвестиції у дорогоцінні метали

Всім відомі золото, срібло та інші дорогоцінні метали завжди були в ціні. Але чи варто їх розглядати як інструмент для збереження та збільшення капіталу? Розглянемо та розвінчуємо найпопулярніші міфи.

Міф 1. Вкладення в золото - найнадійніші

Цю інформацію можна трактувати як 50/50. Так, дорогоцінні метали зберігають свою вартість навіть за часів криз, проте якщо говорити про короткострокові перспективи, то подібні вкладення можуть бути збитковими. На відміну від цінних паперів та облігацій, золото, срібло, платина та паладій мають самостійну цінність, тому вкладення в них захищені. Передбачити дохід від дорогоцінних металів не беруться навіть експерти, тому що їх вартість коливається щодня.

Висновок: інвестиції в золото та інші цінні метали допоможуть вам зберегти заощадження, але якщо це вкладення на тривалий термін до 10–15 років.

Міф 2. Як тільки дорогоцінні метали дешевшають, треба їх масово купувати, адже потім вони точно подорожчають

Це чергова помилка. По-перше, експерти радять вкладати в дорогоцінні метали не більше 10% портфеля інвестицій, по-друге, варто визначитися, з якою метою ви купуєте золото. Для швидкого прибутку купуйте активи, коли ціни тільки починають зростати після спаду,

Якщо у вас немає досвіду інвестування, краще робити вклади на довгий термін — так ви гарантовано більше заробите. Можна регулярно вкладати в дорогоцінні метали, наприклад, раз на півмісяця. Така стратегія гарантовано окупиться, адже зростання вартості дорогоцінних металів випередить рівень інфляції.

Міф 3. Краще купувати найдорожчий метал, на ньому можна більше заробити

Це також досить спірний факт. Рівень доходу буду залежити від вашої фінансової стратегії, економічної ситуації та динаміки вартості конкретного металу. Перше місце за популярністю займає золото, воно зберігається у резервах центральних банків усіх країн світу. На другому місці знаходиться срібло. Його ціна зростає при економічних кризах, тому монети та зливки із срібла можна розглядати як вид страхування заощаджень у нестабільні часи.

Платина і паладій стали популярними 100 років тому і поки не набули широкого поширення. Ці метали поки що більше використовуються в промисловості, тому ціна на них зростає лише за загального економічного зростання.

Якщо ви хочете інвестувати в дорогоцінні метали, слід звернути увагу на такі фактори, як:

  • ціна;
  • динаміка коливань;
  • ліквідність.

Міф 4. Тільки багаті люди можуть інвестувати в дорогоцінні метали

Необов'язково бути мільйонером, щоб вкладатися у дорогоцінні метали. Можна робити навіть мінімальні інвестиції, які принесуть прибуток за десятки років.

Міф 5. Купівля коштовностей - це теж інвестиції в дорогоцінні метали

Це не зовсім так. Купуючи ювелірні вироби, ви на них не заробите, тому що їх ціна обходиться в кілька разів дорожче, ніж вартість металу, з якого вони виготовлені. У ломбарді орієнтуватимуться саме на вартість самого металу. Високу цінність представляють виключно предмети антикваріату та фамільні прикраси. Найкращий варіант покупки - монети або зливки із цінних металів.