0800330687

Рекордне зростання українських ВВП-варантів до 92%

В кінці третього кварталу 2019 року рекордні значення показали ВВП-варанти, які склали майже 92,43% від номінальної вартості. Якщо брати до уваги весняно-літній період, то значення ВВП-варанта коливалися в межах 72-75% від номіналу. Існує відразу кілька факторів, за рахунок чого могла підвищитись його вартість, а саме:

  • завершення формування нового уряду;
  • заява про можливе зростання економіки України за 5 років на 40%;
  • підготовка закону про земельну реформу;
  • плани про проведення масштабної приватизації більшої частини державних підприємств;
  • ведення переговорів з МВФ про можливу нову програму кредитування.

Виникнення ВВП-варантів

Що таке варант

Вперше ВВП-варанти були випущені в 2015 році. Причиною тому стала реструктуризація боргу України. За рахунок цього в державі було реструктуризовано 18 млрд доларів боргу, списали 3 млрд, а 8,5 млрд доларів були відстрочені на 4 роки. За бондами ставка була встановлена на рівні 7,75%.

Списаний борг конвертувався в ВВП-варанти низкою умов для випуску, а саме:

  1. При зростанні ВВП української держави в межах 3%, країна може нічого не виплачувати, інвестори можуть або продати варанти, або їх утримувати.
  2. Збільшення ВВП на 3-4%, держава повинна виплачувати власникам цінних паперів від 15% приросту ВВП, за умови, якщо валовий продукт перевищив значення 125,4 млрд дол.
  3. Якщо значення ВВП перевищує 4%, то Україна повинна виплатити 40% від суми приросту валового продукту кредиторам.

З урахуванням реструктуризації, Україна змогла заощадити на відсотках в розмірі 3,2 млрд доларів. При зростанні ВВП в державі вже 2021 року треба буде виплачувати відсотки кредиторам. Якщо ж враховувати всі заяви уряду України про зростання ВВП до 7%, то сума може збільшитися значно - до 9 млрд доларів. Таким чином, це буде гальмувати економічне зростання української держави. Через це уряд України веде переговори з кредиторами про те, щоб достроково викупити варанти, або ж укласти кредитні контракти на інших, більш вигідних для України умовах.

Що таке ВВП-варанти?

ВВП-варанти - це цінні папери, які власник може викупити в обмеженій кількості за обумовленою ціною в проміжку певного часу. Найчастіше такий цінний папір купується за ціною, яка є нижчою за ринкову. Варанти торгуються, як і інші цінні папери, і здатні відображати вартість в основі цінних паперів. Такий цінний папір придбав широку популярність серед біржових спекулянтів, оскільки курс за яким він котирується на біржі набагато нижче, ніж курс по самій акції. Виходячи з цього на її утримання необхідно набагато менше грошей. Їх термін зберігання досить тривалий, а також можуть випускатися варанти, які не мають терміну.

КІТ Груп - надійний партнер

Купити варанти

Якщо ви не знаєте, куди звернутися, щоб обміняти цінні папери або валюту, то можете зробити це в обміннику №1 міста Києва "КІТ Груп". Наша компанія протягом тривалого періоду часу пропонує свої послуги на фінансовому ринку, тому нашими послугами користуються не тільки в Києві, але і в інших містах України. У нас завжди найвигідніший курс валют, а також тільки тут ви можете ознайомитися з актуальною інформацією на фінансовому ринку. Якщо ви хочете отримувати тільки перевірену інформацію, а також купити валюту за вигідною ціною, то КІТ Груп завжди до ваших послуг.