0800330687

Ціна золота зараз і чого очікувати в 2020?

Золото є найпопулярнішим в світі дорогоцінним металом, який не втрачає своєї цінності. До 1944 року саме воно було основною світовою валютою світу, після чого поступилося свої позиції американського долара. Кожен трейдер, який розбирається в торгових процесах, знає, що можна торгувати не тільки валютою, але і дорогоцінними металами. Прогноз курсу золота - цінний інструмент для успішної торгівлі і заробітку на Форекс. За даними міжнародного агентства Bloomberg на початок 2020 року вартість золота досягла свого максимуму за останні 6 років. За його інформацією вартість золота на торгах в Лондоні виросла на 2,3% і склала $ 1588,13 за унцію, що склало рекорд з квітня 2013 року.

Від чого залежить вартість золота?

Вартість золота

В Україні ціна золота встановлюється виходячи зі світових цін. У свою чергу, загальносвітова вартість формується на електронному аукціоні в Лондоні. Кожен день вранці і ввечері за 45 секунд електронна платформа зрівнює вартісні показники попиту та пропозиції серед учасників торгів - це найбільші банки світу. Такий метод працює з 2015 року, до цього курс золота визначався в ході лондонського фіксингу, тобто торги проводилися в живу представниками банків. На офіційних сайтах банків з курсом дорогоцінного металу може ознайомитися кожен.

До основних факторів, які сприяють підвищенню цін на золото, відносяться:

  • торговий конфлікт між США і Китаєм, який дестабілізує торговельну ситуацію в світі;
  • зниження ставок глабванками в різних країнах світу;
  • рецесія світової економіки;
  • знецінення долара;
  • скупка золота державними банками;
  • вихід Великобританії з ЄС.

Динаміка цін на золото

У листопаді 2019 ціна золота склала 1450-1520 $ за унцію, що на 20% вище, ніж показники листопада 2018 року. Це великий ривок для золотої валюти, адже її вартість, як правило, збільшується повільно і поступово. Восени 2019 року його вартість трохи впала, тому що багато інвесторів сподівалися на стабілізацію торгових відносин у світі за рахунок підписання торговельної угоди між Китаєм і США. Аналітики прогнозують, що надалі зростання золотої унції в 2020 році може досягти наступних позначок:

  1. Goldman Sachs - $ 1600. Підтримку золоту нададуть слабкі кон'юнктурні дані і нестабільність політичної ситуації в світі.
  2. UBS (Швейцарія) - $ 1600. Золото буде дорожчати через зниження процентних ставок Центральними банками великих країн, а також невизначеності економічної ситуації в світі.
  3. Morgan Stanley - $ 1511. Золото подорожчає, а американський фондовий ринок просяде.
  4. Saxo Bank - $ 1700. Метал подорожчає за рахунок погіршення світової економіки.

Якщо такі тенденції будуть і далі продовжуватиметься, то до 2030 року котирування жовтого металу виявляться на історичному максимумі - $2500-3000 за унцію.

Чи потрібно інвестувати в золото?

Інвестиції в золото

Золото - це один з найбезпечніших активів, воно не тільки має матеріальну цінність, але і здатне зберегти фінанси інвесторів при нестабільній економіці і потрясіннях фондового ринку. Попит на золоті активи призводить до зростання цін. Цей метал буде дорожчати і далі, тому чим раніше ви його купите, тим дешевше воно буде. Для швидкого заробітку покупка золота не підійде, зате це відмінний варіант заощадження коштів у довгостроковій перспективі. При бажанні золоті злитки можна покласти в банк на депозит, хоча українські банки пропонують невисоку ставку - 0,4-4,0%. Можна також придбати злитки або відкрити ОМС.

Золото, як об'єкт для інвестицій, має природну рідкість, відчутність, відносну доступність і ліквідність, які роблять його інструментом must have для кожного інвестора.