0800330687

Факти про польський злотий. Що впливає на курс PLN?

Польський злотий - національна валюта Польщі. Дана країна офіційно є членом ЄС, сюди постійно їдуть туристи і сусіди з інших країн, особливо після введення в Україні безвізового режиму. Незважаючи на свій статус європейської держави, Польща досі не відмовилася від своєї національної валюти, при цьому у всіх магазинах, аптеках, музеях і інших місцях розрахунки можна проводити як в PLN, так і в EUR. В Україні вільно обміняти польський злотий можна в більшості обмінників, особливо в Західному регіоні. Дана валюта завжди відрізнялася відносною стабільністю, однак є фактори, які можуть безпосередньо впливати на її курс. Розглянемо їх далі.

Від чого залежить курс злотого?

Курс злотого

PLN є однією з найстаріших валют, яка виникла в 15 столітті і має попит до цього дня. Валюта так була названа тому, що для розрахунків використовувалися дукати, які дійсно були виготовлені з золота. До 20 століття Польща часто вступала в військові конфлікти, навіть зникала на світовій мапі, тому в ній не було єдиної грошової одиниці. Тільки в 1924 році польський злотий був визнаний офіційною національною валютою країни. Сьогодні PLN можна купити/продати в будь-якій точці світу.

Дана валюта має плаваючий курс і регулюється так само, як і будь-яка інша валюта - Центральним банком своєї країни. Найбільше на злотий впливає зміна процентної ставки. З огляду на численні фактори, польська валюта утримує свою вартість досить довго. Зміни курсу PLN безпосередньо залежить від економічної ситуації в Польській Республіці, а також стану євро і долара, так як він до них тісно прив'язаний.

Чи можна прогнозувати курс PLN?

Польща входить до складу Європейського союзу, тому загальний економічний стан Єврозони може впливати і на курс злотого. Через те, що у Польщі налагоджені вільні економічні відносини з усіма європейськими країнами, то це формує загальну картину. Якщо прогнозувати курс злотого на майбутнє, то можна впевнено говорити, що він утримає свої позиції. Зараз Республіка Польща активно експортує свої автомобілі і сільськогосподарську продукцію, яка приносить державі стабільний дохід, також хороший прибуток приносить видобуток дорогоцінних металів, яка змогла вивести Польщу на провідні позиції в Євросоюзі за обсягом експортованого срібла.

Курс PLN залежить від таких критеріїв:

  • зростання внутрішнього валового продукту;
  • збільшення інфляції в Польщі;
  • торговий баланс;
  • політична стабільність;
  • стан ринку праці.

Найбільше на ВВП впливає прибуток зі сфери обслуговування. Решта припадає на металургію, видобувна галузь, а також сільське господарство.

Зв'язок польського злотого і американського долара

Варто окремо розглянути співвідношення PLN/USD. Американська валюта входить в список провідних світових валют, який регулюється банком США. Долар очолює список резервних валют і є лідером для інвестування, накопичення і інших фінансових операцій. У той же час долар США зазнає змін на таких секторах як ВВП, ринку праці та інфляції.

Якщо через коронавірус почнеться світова криза економіки, то багато інвесторів вважають за краще переводити свої інвестиції в американський долар. В даному випадку курс злотого до долара може падати, таку тенденцію можна спостерігати і в зворотний бік. Будь-які зміни в Польщі і США можуть привести до того, що дана валютна пара буде міняти свої показники.