0800330687

Грузія: цікаві факти про розрахунки і валюту

Грузія - яскрава колоритна країна, яка приваблює багатою культурою, старовинними традиціями та мальовничою природою. Щорічно сюди приїжджають численні туристи, завдяки яким національна валюта ларі (GEL) зміцнює свої позиції. До 1995 року після розпаду СРСР в Грузії розраховувалися рублями, потім держава перейшла на свою валюту. Сьогодні в обороті країни використовуються купюри номіналом 5-200 ларі і монети 1-50 тетрі. На лицьовій стороні банкнот зображені відомі поети, правителі, художники країни, зі зворотним - пам'ятники, картини і скульптури.

Яку валюту брати з собою в Грузію?

Обмін грузинський ларі

Крім ларі можна взяти з собою євро, долари і російські рублі, проблем з їх обміном не виникне, а от обмін інших валют обійдеться в мінус. Що стосується ларі, то офіційні розрахунки краще проводити банкнотами, випущеними після 2002 року, більш старі купюри рідко зустрічаються в обороті і їх можна легко підробити. Якісні підробки ларі рідко зустрічаються, проте в цілях безпеки краще міняти валюту в перевірених установах. Не бійтеся перевіряти валюту на справжність, перевіряти водяні знаки та інші захисні елементи. Купюри нового зразку мають безліч захисних елементів, так як місцевий уряд піклується про зростання економіки, а також підвищення довіри до національної валюти.

Цікаві факти про GEL

Грузинська національна валюта має ряд своїх особливостей і цікавих фактів:

  • назва "ларі" перекладається, як "запас", "майно", а "тетрі" означає "срібло";
  • дизайн сучасних банкнот розроблявся в Паризькому монетному дворі провідними європейськими фахівцями;
  • Нацбанк Грузії випустив ювілейну монету 20 ларі, яку можна купити за 95 ларі;
  • в 2016 році грузинська нацвалюта перемогла в номінації "Краща регіональна банкнота" серед країн СНД;
  • тільки на банкноті 200 ларі вказаний номінал, в тому числі, абхазькою мовою.

Ціни в Грузії: на що звернути увагу?

Курс грузинський ларі

Незважаючи на статус курорту, ціни в цій країні набагато нижче, ніж в країнах Прибалтики, наприклад. Вартість проживання і харчування будуть залежати від якості обраних послуг. Приємно порадують також ціни на таксі і громадський транспорт, а ось ціни в багатьох продуктових магазинах обходяться дорожче, тому багато туристів вважають за краще харчуватися в місцевих кафе і ресторанах (щільна вечеря обійдеться всього в 6 євро, а пляшка хорошого вина - від 5 до 15 євро) . У багатьох місцях можна розплачуватися карткою, розмір комісії буде залежати від вашого банку. Ввозити з собою в Грузію можна будь-які суми без декларацій в будь-якій валюті, виняток - ларі, не більше 25000. Вивозити можна не більше 4 примірників банкнот кожного номіналу ларі, для великих сум потрібно буде дозвіл Нацбанку Грузії.

Чи можна обміняти ларі в Україні?

Купити і продати грузинську валюту можна в ряді країн, включаючи Україну. Для цього потрібно звернутися в надійні обмінні пункти, так як більшість банків працюють тільки з резервними валютами. Варто уникати чорних ринків і приватних обмінників, інакше можна недорахуватися всієї суми або отримати фальшиві купюри.