0800330687

Як коронавірусна криза вплинула на економіку?

У 2020 році світ зіткнувся з пандемією COVID-19, яка потужною хвилею обрушила економіку більшості країн Азії, Європи, Америки. З фінансовими труднощами зіткнувся кожен другий житель Землі, різні компанії і підприємства зазнали колосальних збитків, а курси валют вперше залихоманило за останні 20 років. Фінансові експерти поки не беруться давати будь-яких прогнозів. Простих же людей більш хвилює питання чи збережуть вони своє робоче місце і заробітну плату та як швидко вони зможуть подолати фінансові труднощі.

Як змінювався курс валют в 2020 році в Україні?

Коронакриза

В Україні коронавірус заявив про себе значно пізніше, ніж в інших країнах Європи, тому наша влада встигла підготуватися до можливих змін. Проте, в березні було введений повний локдаун, через який на кілька тижнів закрилися великі ТЦ і підприємства, зупинив свою роботу міжміський транспорт, тисячі людей втратили роботу. З січня 2020 року курс національної валюти був відносно стабільним і становив 24 гривні за 1 долар і 27 гривень за 1 євро. Як тільки ввели карантин, курси різко підскочили. На даний момент гривня трохи зміцнилася, однак серед населення є паніка через загрозу другої хвилі коронавірусу, через що люди масово скуповують долари та євро. Зарубіжні інвестори також почали забирати свої вкладення, що спричинило відток валюти за кордон.

Прогнози для гривні на 2021 рік

Багато фінансових експертів прогнозують, що 2021 рік для України буде більш вдалим, ніж попередній. Це пояснюється різними факторами:

  • пристосування роботи в карантинний період. Багато бізнесменів придумують нові способи, як почати працювати в своїй сфері з урахуванням нинішньої ситуації. За рахунок нових ідей їх бізнес набирає популярність, що призводить до більшої кількості клієнтів, а значить йдуть податкові відрахування в державну казну;
  • інвестиції іноземних компаній. Відкриття кордонів позитивно може позначитися на українській економіці, так як зарубіжні інвестори зможуть і далі вкладати валютні кошти, що зможе знизити вартість іноземної валюти по відношенню до української гривні;
  • повний вихід з карантину. Багато експертів як у фінансовій сфері, так і в сфері охорони здоров'я наголошують на тому, що до 2-ї половині 2021 року Україна повністю вийде з карантину, так як на підході вакцина, яка допоможе легко боротися з коронавірусною інфекцією.

Фінансові аналітики рекомендують дочекатися кінця грудня, коли уряд буде закладати бюджет на наступний рік. Тоді можна буде зробити більш точні прогнози, відштовхуючись з офіційних даних. Зараз же думки експертів розходяться: одні стверджують, що вартість долара і євро не зміниться, а інші кажуть, що на 1,5 одиниці курс може впасти. Хто виявиться правим, покаже лише час.

Що зможе зміцнити українську гривню?

Варто відзначити те, що фахівці знайшли ключові фактори, які вже в 2020 році виводять українську гривню з падаючого стану, а саме:

  • продаж в жовтні аграріями валюти;
  • Національний банк України регулює національну валюту і робить все можливе для її стабілізації;
  • на зовнішньому ринку йде попит на зернові культури, соняшникову олію і залізну руду;
  • закінчення місцевих виборів.

Дані фактори змогли не тільки стабілізувати гривню, а й трохи підняти її в ціні на міжнародному фінансовому ринку. Тому для тих, хто хоче купити валюту - це сприятливий період, який допоможе вам заощадити. Також високий попит на валюту зараз спостерігається у тих, хто планує свої подорож за кордон. Також Україна приваблює іноземних туристів, які обмінюють валюту як у комерційних банках, так і в обмінних пунктах українських міст.