0800330687

Як прогнозувати курс валют в Україні?

Обмін української гривні на іноземну валюту - процес досить популярний і вимагає великої уважності. Багато українців змінюють національні гроші на закордонні для різних цілей. Хтось для придбання рухомого і нерухомого майна, інші для подорожі в країни єврозони та інших, а також для заощадження і накопичення своїх коштів. Так як курс гривні досить нестабільний, деколи складно передбачити, коли саме потрібно зробити обмін. Курс української гривні встановлюється як плаваючий, який може змінюватися відповідно ринкових, політичних та інших факторів.

Особливості формування курсу в Україні

Курс валют в Україні

Головною особливістю валютної системи України є наявність декількох ринків за рахунок чого може формуватися курс української гривні:

  • міжбанківський валютний ринок. На нього виходять клієнти, які хочуть продати валюту. Тому співвідношення попиту і пропозиції задовольняє заявки, за рахунок чого формується курс на певну дату;
  • банківський готівковий ринок. Це опція, де населення купує валюту через касу банку. Курс може змінюватися від того, чи перебуває в касі надлишок, або ж нестача валюти. Якщо немає валюти, то курс гривні може впасти, в тому числі не можна виключати і паніку серед населення;
  • чорний ринок. Це ще один фактор, який може впливати на курс української гривні до іноземних валют. Тіньова економіка становить в Україні понад 40%. Чорний ринок затребуваний тим, що тут часто найвигідніший курс валюти, однак тут немає гарантії того, що ви обміняєте справжні гроші.

Теоретично на формування курсу повинні впливати торги на міжбанківському ринку НБУ, після закінчення яких курс повинен встановлюватися на наступний день. Але дана операція повинна виконуватися в тому випадку, якщо економіко-політична ситуація в Україні стабільна.

Також велике значення на формування курсу української гривні впливають і показники внутрішнього валового продукту, політична ситуація, яка склалася на Сході України, форс-мажор як в українській, так і світовій економіці. Якщо фактори поступові і прогнозовані, то вони можуть утримувати курс гривні на протязі декількох днів. На зміцнення національної валюти можуть вплинути і світові інвестиції, які допоможуть стабілізувати українську економіку.

Чи можна прогнозувати курс?

У нашій країні валютні курси складно прогнозувати. Навіть досвідчені аналітики, економісти та інші експерти можуть помилятися, адже більшість з них пам'ятають різкі знецінення UAH без видимих причин. Щоб поміняти валюту за відносно стабільним і вигідним курсом, використовуйте надійні банки і обмінні пункти.

У КІТ Груп можна оперативно провести обмін популярних валют світу в будь-якій кількості з гарантією повної конфіденційності. Стежити за динамікою курсів можна на сайті обмінника, це допомагає своєчасно відреагувати на зміни котирувань і провести обмін з вигодою.