0800330687

Куди нести для обміну зіпсовані гроші?

Обмін пошкоджених купюр Київ

Трапляється так, що гроші різних країн і номіналів можуть випадково прийти в непридатність і втратять свою цінність. Найпоширеніша причина псування грошей - це випадкове прання, різного роду забруднення, спеціальне псування, необережне поводження тощо. Такі гроші напевно у вас не зможуть взяти в магазинах, громадському транспорті, тим більше при обміні валют. Найчастіше вас можуть відправити міняти такі гроші в комерційні банки, але варто відзначити, що далеко не всі компанії захочуть приймати такі купюри. Для цього необхідно більш детально проаналізувати можливості, куди можна віднести зіпсовані гроші.

Де обміняти зіпсовані банкноти?

На сьогоднішній день існує декілька варіантів того, що надалі можна зробити з зіпсованими купюрами:

  • залишити собі вдома. Найчастіше псування платіжних банкнот полягає в тому, що вони просто можуть попратися з речами і потім не просвічуються через ультрафіолет. За всіма правилами, комерційні банки повинні приймати зіпсовані купюри, якщо на них залишилося цілими більше 55% площі, або ж можна встановити справжність. За такі гроші банки не повинні брати ніякої плати і комісій. Але більшість касирів можуть відмовитися приймати такі гроші, так як для цього необхідно зробити ряд маніпуляцій, тому такими грошима не охоче займаються;
  • обмінні пункти. Обмінники зараз є в кожному населеному пункті України. Однак не всі вони зможуть прийняти у вас зіпсовані гроші. Для цього необхідно більш детально проаналізувати фінансовий ринок України, щоб заощадити час на пошуки відділення. Перед тим, як обміняти зіпсовані гроші, важливо знати, що обмінники можуть істотно знизити її вартість згідно номіналу;
  • комерційні банки. На сьогоднішній день за законом всі комерційні банки повинні приймати зіпсовані гроші і не знижувати вартість від її номіналу. Але за фактом виходить так, що багато касирів можуть відмовитися приймати їх у вас. Для того, щоб зробити обмін, в більшості випадках вам доведеться писати заяву, щоб такі гроші у вас прийняли.

Також варто розуміти той факт, що пошкодження банкноти може бути більш ніж 55%. У цій ситуації можуть виникнути певні складнощі. Щоб поміняти зіпсовані банкноти на цілі, необхідно звернутися в Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр Міністерства внутрішніх справ. Для цього необхідно принести пошкоджені банкноти і написати заяву. Після цього фахівці центру зможуть передати гроші на експертизу, яка визначає справжність купюр. Така експертиза коштує грошей і за визначення автентичності купюр вам доведеться заплатити від 500 до 1000 грн, тому її має сенс замовляти тільки, якщо потрібно обміняти старі купюри великих номіналів.

Де не потрібно зберігати свої заощадження, щоб їх не зіпсувати?

Щоб не зіпсувати платіжні банкноти, не потрібно їх зберігати у вологих місцях або ж закопувати їх у землю. Існує поширена думка, що якщо звернути гроші в целофан, то він врятує їх від впливу води, високих температур і іншого. Однак така думка є помилковою і гроші можуть істотно постраждати. Від вологи на целофані може утворитися конденсат, який згубно впливає на банкноти і на них може з'явитися цвіль. Якщо ж все-таки ви хочете зберегти свої гроші вдома, то краще за все покласти їх в скляну банку. Імовірність того, що заощадження будуть схильні до цвілі, практично відсутня. Також не потрібно зберігати банкноти в місцях з високою температурою. Це загрожує тим, що гроші можуть нагрітися і просто згоріти. Ті, хто зберігає банкноти в духовці, для зберігання необхідно пошукати інше місце.

Також деякі люди можуть спеціально псувати купюри. Найпоширеніші випадки - це підпали, розрив на дрібні шматочки, контакти з водою. Багато хто робить це для експериментів, або ж у них руках виявилися "нечисті" гроші, від яких хочеться таким чином швидше позбутися. Варто пам'ятати, що такі гроші напевно відмовляться приймати банки, тому не варто експериментувати з грошима, щоб згодом не мати проблем.