0800330687

Як уникнути шахрайства при обміні валюти?

Для багатьох людей процес обміну валют став звичним і доступним, проте навіть досвідчені інвестори можуть зіткнутися з шахраями в цій галузі. Це не дивно, адже в усі часи є аферисти, готові збагатитися незаконним шляхом. Проте є способи, якими можна захистити себе від обману і зберегти свої гроші.

Обмінники бувають різні

Шахрайство при обміні валют

Фахівці радять міняти гроші тільки в перевірених банках, але якщо такої можливості немає, то на допомогу приходять обмінні пункти. На сьогоднішній день вони розташовані практично на кожному кроці. Щоб уникнути шахрайства в них, потрібно дотримуватися наступних правил:

  1. Звертайте увагу на всі вивіски. Багато обмінок залучають строкатими афішами і вивісками, курс валют на яких не завжди збігається із запропонованим.
  2. Дізнавайтеся, чи діє обраний курс на все або тільки на оптові покупки. Зазвичай, вивіска з таким уточненням не перебуває на видному місці.
  3. Слідкуйте за касирами. Нерідко касири приймають гроші, рахують інвалюту, яку ви хочете придбати, потім вони заявляють, що необхідної суми немає і повертають вам гроші. Потрібно їх відразу ж перерахувати, щоб не було обману.
  4. Потрібно уважно перевіряти лоток, в який кладуть гроші. Через банальну неуважність в ньому можна залишити зайве. Нерідкі випадки, коли шахраї спеціально мажуть чимось липким лоток, щоб до нього приставали купюри.
  5. Якщо касир нібито знаходить фальшиву купюру і вилучає її, то потрібно це перевірити ще раз.

Звичайно, більшість обмінних пунктів підпорядковується законодавству, однак ризик нарватися на «обмінники-фантоми» залишається.

Поширені схеми обману

Як правило, шахраї в обмінниках використовують не глобальні, а більш примітивні способи обману, які мають такий же ефект. До них відносяться:

  • звичайне обрахування;
  • псевдовигідний курс;
  • видача старих, первинних, знебарвленних купюр, від яких буде проблематично позбутися.

Поряд з цим великі обороти набирає інтернет-шахрайство. Нарватися на аферистів онлайн - простіше простого. Вибираючи віртуальну обмінку, необхідно звертати увагу на оформлення сайту: привабливий дизайн, зручний зрозумілий інтерфейс, справжні контакти для зв'язку з менеджерами і адміністрацією. Якщо сайт розташований на безкоштовному хостингу і встановлює обмеження для користувачів, то це точно обман.

Як виявити фальшиві купюри?

Фальшиві купюри

Для того щоб навчитися виявляти фальшиві купюри, при перевірці звертайте увагу на:

  1. Якість паперу. Наприклад, для друку євро застосовується папір на бавовняній основі, завдяки якому готові купюри міцні і тонкі. Фальшивки м'якші і товсті.
  2. Справжні купюри видають характерний хрускіт, якщо їх зігнути.
  3. Під ультрафіолетом у банкноти буде відсутнє фонове світіння, характерне для звичайної.
  4. У справжніх грошей присутній рельєфний друк в області букв і номіналу.
  5. По центру купюри знаходиться захисна нитка - вертикальна смуга з блиском.

Можна зробити висновок, що самостійне визначення справжності банкнот не є 100% гарантією того, що угода з обміну пройде успішно, тому найкраще віддавати перевагу надійним пунктам обміну з позитивною репутацією, які мають спеціальне обладнання для перевірки грошей.

KІТ Груп - найкраща обмінка України

«KІТ Груп» є найбільшою мережею пунктів обміну валют і ломбардів в Україні, яка гарантує вигідний курс обміну валют. Інформація про нас доступна кожному клієнту, ви можете ознайомитися з історією роботи обмінки, вивчити нашу документацію. Обміняти валюту ви можете у зручний для вас час. Наші пункти працюють 24 години на добу 7 днів на тиждень без перерви, вихідних і свят в 19 містах України.