0800330687

Де обміняти зіпсовані купюри?

Паперові купюри - не такі практичні і довговічні, як монети, до того ж, вони швидко зношуються і приходять в непридатність. Такі гроші можуть випадково промокнути, порватися, обгоріти і т.д. Нерідко такі гроші видає банкомат, касири в магазинах, аптеках, транспорті і т.д. У магазинах можна платити гривнями з відсутніми куточками, невеликими надрізами, отворами і плямами (площею до 10 мм 2). Продавці не мають права відмовляти покупцям з подібними купюрами. Найбільше страждають банкноти номіналом 1-50 грн, тому їх не так шкода. Що робити, якщо в гаманці виявилися пошкоджені 100, 200, 500 грн, але їх відмовляються приймати?

"Правильні" гроші, які банк зобов'язаний прийняти

Обмін зношених купюр

НБУ зобов'язав банки приймати купюри з будь-якими пошкодженнями від фізичних та юридичних осіб. Основна умова - має зберегтися більш 55% купюри і все серійні номери. Такі банкноти непридатні для обігу на ринку, однак зберігають свою платоспроможність. На вимогу клієнта банк повинен замінити їх на нові або покласти еквівалентну суму на банківський рахунок. Фінансові установи не мають права стягувати з клієнта комісії та інші платежі. Щоб обміняти купюру, банк повинен сам переконатися, що вона не підроблена і оцінити масштаби пошкоджень. Якщо ж купюра отримала значні пошкодження і втратила ознаки платоспроможності, то її не можна ні змінити, ні розрахуватися нею.

Якими купюрами можна розплатитися в магазинах?

У супермаркетах, вокзалах, ресторанах можна розплачуватися купюрами, якщо ті акуратно підклеєні і мають невеликі пошкодження:

  • потертості;
  • відсутність країв або кутів;
  • незначні плями, жирні плями;
  • невеликі підклеєні фрагменти;
  • написи;
  • маленькі отвори.

З такими ознаками касири зобов'язані приймати гроші, якщо ж вони відмовляються, то доведеться міняти купюри самостійно в банку. Якщо вам дають зіпсовані купюри в якості здачі, то можна попросити касира поміняти їх.

Які банкноти банк не приймає?

У банках можуть відмовитися в прийнятті підроблених банкнот, купюр, які вийшли з обігу, а також ті зразки, площа яких становить менше 55% від початкових розмірів. Також банки не приймають валюту, якщо на ній повністю відсутні номери банкноти, портрет, а також є умисні ушкодження. Національну валюту зобов'язані приймати безкоштовно і без пред'явлення паспорта. Якщо національна купюра має ознаки старості і зберігає свою платоспроможність, то вона буде прийнята без додаткових комісій. Дуже старі купюри можна здати в спеціальних установах при сплаті спеціальної суми - інкасо. Якщо операції проводяться з іноземними грошима, то банк має право попросити пред'явити документ, запросити комісію або запропонувати свої умови з обміну.