• {{user.userFirstname}} {{user.userLastname}}
  • Вихід

Операції банку з іноземною валютою

Сучасні банки проводять різноманітні операції з іноземною валютою і це є їх основною послугою, яка надається як фізичним, так і юридичним особам. Іноземні гроші використовуються для переказів, кредитів, обмінів, вивезення, ввезення та інших операцій, при яких валюта переходить у власність від одного суб'єкта до іншого.

Дані фінансові операції проводяться за допомогою:

  • готівки;
  • чеків;
  • банківських рахунків.

Банківські операції із застосуванням іноземної валюти приносять максимальну вигоду і прибуток для державних і комерційних банків. Якщо банк має ліцензію і всі повноваження для роботи з іноземними валютами, то в ньому можна відкрити поточні та депозитні рахунки. Перші передбачають виплати за навчання, відрядження, лікування, міжнародні заходи та інше, другі - за розміщення валюти на банківському рахунку під відсотки.

Різновиди операцій з іноземною валютою

Валютообмінні операції

У банках такі операції мають різну ступінь складності, при цьому вони бувають комерційними і некомерційними. Якщо банк відкриває рахунок для клієнта, тримає зв'язок з іноземними банками, то це некомерційні операції. Якщо ж банк проводить ризиковані операції з торгівлі, імпорту, експорту валюти на внутрішньому і міжнародному ринку, то він займається комерційною діяльністю.

Сучасні банки проводять такі види валютних операцій:

  1. Відкриття валютних рахунків для фізичних та юридичних осіб.
  2. Нарахування відсотків по залишкам.
  3. Овердрафти.
  4. Купівля/продаж/конвертація іноземної валюти, платіжних документів в іноземній валюті.
  5. Інкасо іноземної валюти, емісія документарних акредитивів.
  6. Кредитні операції.
  7. Депозитні та конверсійні операції на міжнародному фінансовому ринку.
  8. Здійснення міжнародних розрахунків.
  9. Випуск і обслуговування пластикових карт.
  10. Експертиза імпортних і експортних контрактів.
  11. Страхування.
  12. Форвардні операції.

Не всі українські банки можуть проводити дії з іноземними грошима. Щоб отримати таке право, банки повинні отримати ліцензію у НБУ на проведення таких операцій. При наявності ліцензії банк контролює і проводить свої операції з урахуванням нормативних документів України.

Особливості валютообмінних операцій у банківських відділеннях

Для фізичних та юридичних осіб обсяг валюти для фінансових операцій має певні обмеження в один робочий день. Проте, вони можуть не поширюватися при дотриманні певних умов:

  • фізична особа, яка купує валюту, використовує її з метою власних зобов'язань по кредиту;
  • банк продає валюту в сумі, яка не перевищує обсяг зобов'язань в іноземній валюті фізичної особи-позичальника за кредитним договором;
  • банк контролює, в яких цілях фізична особа-позичальник використовує куплену готівкову валюту.

Операції з іноземною валютою від КІТ Груп

Операції з валютою

Банки викликають довіру у багатьох клієнтів, однак вони ставлять їм відповідні умови: пакет документів, можливі черги, очікування відповіді від банку протягом кількох днів, обмеження по кількості видачі валюти тощо. На щастя, провести ті чи інші фінансові операції можна і в інших установах, які мають ліцензію від НБУ. Саме до таких належить компанія "КІТ Груп". Її ломбарди і обмінні пункти знаходяться по всій Україні, при цьому багато з них працюють в режимі онлайн.

Для постійних клієнтів компанія надає всі умови для тривалої співпраці, тому вони обмінюють валюту по оптовому курсу. Фахівці "КІТ Груп" ретельно стежать за тим, щоб всі угоди були конфіденційні. Вони пропонують високий рівень сервісу, щоб клієнти завжди залишалися задоволені нашою роботою.