• {{user.userFirstname}} {{user.userLastname}}
  • Вихід

Рекорд 2019 року: зміцнення гривні до долара склало 19%

До початку 2019 року курс української гривні становив 27-28 грн/дол, влітку він впав до 25-26 грн/дол, а до грудня її показник підійшов до показника 23 грн/дол. Це не єдина валюта, яка зміцнилася в світовому рейтингу. Крім гривні за даними Bloomberg можна простежити динаміку грошових одиниць інших країн:

  1. Російський рубль + 12%.
  2. Єгипетський фунт + 12%.
  3. Бат (Таїланд) + 8%.
  4. Ізраїльський шекель + 8%.
  5. Колон (Коста-Ріка) + 7%.
  6. Туніський динар + 6%.
  7. Канадський долар + 4,5%.
  8. Мексиканське песо + 4,5%.

Аналітики міжнародного валютного фонду прогнозують, що в першій половині 2020 року гривня зміцниться до 22 грн/дол, проте до кінця року вона може знизитися до 25,5 грн/дол. Схожу тенденцію мала валюта Польщі, яка в 2001-2008 рр зміцнилася з 4,5 до 2 злотих за долар, а також валюта Чехії, яка зміцнилася в 2000-2007 рр з 40 до 15 крон за долар. Таке зміцнення національної валюти стало рекордним за всю її історію з 1996 року. Варто відзначити, що ревальвація також спостерігалася в 2005 році - на 4,8%.

Наслідки зміцнення національної валюти для економіки України

Зміцнення гривні

Завдяки зміцненню гривні спостерігається зростання добробуту громадян і розвиток економіки України. Така позитивна динаміка перекриває можливі негативні наслідки. Єдиний мінус: гривня зміцнюється на тлі негативного торгового балансу, тому важливо, щоб розрив між сумою експорту і імпорту був мінімальним. Даний фактор частково нівелюється за рахунок того, що імпортер Нафтогаз розміщує євробонди, і не купує валюту на внутрішньому ринку.

Гривня зміцнюється завдяки притоку іноземних інвестицій, при цьому кошти нерезидентів від покупки ОВДП не є основним джерелом надходження валюти на ринок України до кінця 2019 року. На підвищення вартості гривні вплинули:

  • експортна виручка від врожаю зернових культур і продуктів їх переробки;
  • залучення зовнішнього фінансування державними компаніями;
  • нарощування експорту за рахунок збільшення продуктивності;
  • різні закордонні запозичення українських компаній.

Зміцнення гривні до долара має ряд переваг:

  1. Зниження трудової міграції, оскільки платоспроможність населення збільшується.
  2. Скупка Нацбанком надлишку валюти на фінансовому ринку.
  3. Зменшення інфляції.
  4. Зростання ВВП в доларах.
  5. Зниження цін на імпортні товари.
  6. Зменшення вартості газу і бензину.
  7. Зниження держборгу близько 5 млрд грн.
  8. Зростання зарплати українців у доларовому еквіваленті.
  9. Зменшення головної ставки НБУ.

Незважаючи на очевидні плюси, зміцнення національної валюти має і свої мінуси: зменшення експортної виручки, зростання дефіциту зовнішньої торгівлі, а також низьке надходження податків до бюджету, розрахованих за офіційним курсом.

Де в Україні можна вигідно обміняти долари на гривню?

Обміняти долари на гривні

Ви завжди можете купити або обміняти валюту в мережі обмінних пунктів «KІТ Груп». Ми спостерігаємо, що за останній час економіка України показує зростання. Якщо ж пару років назад всі обмінювали гривню на валюту, то зараз спостерігається зворотня тенденція. Це найкращий період, щоб продати валюту в "КІТ Груп". Завдяки регулярному аналізу фінансового ринку ви завчасно дізнаєтеся про зростання або падіння економічної складової. Якщо ви володієте цією інформацією, можна завчасно забронювати певну суму грошей, в призначену дату прийти і купити валюту. Обміняти долари ви можете у зручний для вас час. Наші пункти працюють 24 години на добу, 7 днів на тиждень, без перерви, вихідних і свят.