0800330687

Чи встоїть українська валюта перед другою хвилею COVID-19?

На сьогоднішній день в Україні і по всьому світу спостерігається вкрай нестабільна економічна ситуація. Це пояснюється тим, що більшість країн ввели тотальні обмеження і захисні заходи у зв'язку з пандемією коронавірусу і поки невідомо, як скоро вона закінчиться. Через паніку населення, втрати робочих місць і інфляції багато валют світу, включаючи UAH, поступово втрачають свою вартість.

2019 рік був відносно успішним і стабільним для гривні, так як на початку року її ціна за долар становила 27, а до кінця року цей показник був 24 гривні за 1 долар США. Зараз у багатьох українців виникає логічне запитання: що буде з українською валютою, якщо почнеться друга хвиля COVID-19? Чи зможе вона зберегти свої позиції або очікувати дефолту? Чи потрібно міняти її на долар і євро? Розглянемо далі.

Як змінювався курс української гривні в 2020 році

Коронакриза

На початку року вартість гривні мала відносно стабільні показники. Курс UAH/USD поступово почав зростати ближче до весни 2020 року, коли Україна ще не була закрита на карантин, але при цьому небезпечна інфекція вже вдарила по багатьом європейським країнам і почалися перші тривожні дзвіночки. Стрімке падіння національної валюти відбулося при повній ізоляції, так як почали закриватися магазини, ТЦ, вимер громадський транспорт, закрився малий і середній бізнес. Через це велика кількість українців залишилися на певний період часу без роботи, тим самим впала купівельна спроможність. На сьогоднішній день курс гривні до долара становить 28,15 гривень за курсом НБУ, при цьому фінансові аналітики не виключають, що до кінця року долар може ще трохи подорожчати.

Через що курс гривні падає?

UAH знизилася в ціні через різні причини:

  • виведення грошей з країни інвесторами. Надходження валюти з-за кордону - це основний фактор, який на початку року допомагав стабілізувати гривню і вона почала набирати в ціні. Однак через введення карантинних заходів багато інвесторів втратили величезні суми грошей, тому довелося їм закривати свої бізнес-проекти, що і спричинило відтік валюти з України;
  • зниження доходів громадян. У період карантину багато керівників відправили своїх підлеглих у неоплачувану відпустку, скоротили або зменшили зарплату на час пандемії. У зв'язку з цим багато українців втратили основний дохід і почали витрачати свої заощадження, щоб вижити в цей непростий період;
  • закриття кордонів з іншими країнами. Важливий фактор - це туризм. Ті, хто виїжджає за кордон з метою заробітків, навчання або подорожей, купує валюту, однак в цьому році Україна практично ніхто з іноземців не ліжку, тому це спричинило відтік іноземної валюти з країни.

Багатьох українців хвилює, чи можна самостійно передбачити падіння національної валюти заздалегідь. Як правило, перед тим, як просісти в ціні, вартість на продукти харчування починає повзти вгору. Це означає те, що сировина збільшується в своїй вартості через зростання в ціні іноземної валюти. Багато експертів радять звернути увагу на продукти харчування першої необхідності. Наприклад, якщо ціна на хліб збільшується на 10-15%, то найближчим часом курс долара до української гривні буде неодмінно зростати.

Що очікує UAH в 2021 році?

Незважаючи на те, що світова економіка зараз переживає важкі часи, ситуація поступово починає стабілізуватися. Експерти дають сприятливі прогнози і радять не панікувати. Хоч пандемія коронавірусу ще не переможена, але іноземні інвестори поступово починають назад вкладати свої гроші в український бізнес.

На 2021 рік фінансові експерти стверджують, що курс долара по відношенню до гривні стабілізується. Якщо і буде друга хвиля коронавірусу, то уряд оперативно відреагує на ситуацію в країні і не стане вдаватися до таких радикальних методів, які були впроваджені навесні 2020 року. Також багато приватних підприємців пристосувалися вести бізнес в таких екстремальних умовах і вже до кінця 2020 року виходять на той рівень прибутку, який був в лютому.