0800330687

У якій валюті зберігати гроші в 2021 році?

У якій валюті зберігати заощадження?

Протягом декількох років багатьох українців цікавить, в якій валюті краще зберігати свої заощадження в 2021 році. Привабливість іноземних грошей безпосередньо пов'язана з тим, що українська гривня не показує стабільних результатів і курс національної валюти в будь-який момент може змінитися. У зв'язку з цим багато фінансових компаній виставляють пропозиції на іноземні гроші, якими охоче користуються наші співвітчизники. Тому необхідно зрозуміти як можна не тільки зберегти свої гроші, але і заробити на іноземних грошах.

В яку іноземну валюту варто вкластися

Велика популярність в Україні серед іноземних грошей спостерігається у таких валют:

  • американський долар. Долар є найпопулярнішою валютою в не тільки в Україні, але і по всьому світу. Американська валюта займає перше місце серед резервних світових грошей. Це пов'язано з тим, що долар США показує стабільні показники протягом декількох десятиліть. Багато країн світу, в тому числі і світові гіганти, укладають міжнародні контракти саме в американських доларах. В Україні, крім зовнішньої економічної діяльності, купується за долар США рухоме і нерухоме майно;
  • євро. Євровалюта є наймолодшою валютою, яка була випущена в обіг тільки в 2001 році. Поява євро в рази полегшила співпрацю між європейськими країнами, так як експорт або імпорт став здійснюватися в одній єдиній валюті. Протягом 20 років євро істотно зміцнився на фінансовому ринку, хоча протягом кількох років показував досить нестабільні показники. Однак в останні роки курс досить стабільний, навіть незважаючи на той факт, що економіка європейських країн під час пандемії коронавірусу впала на 20%;
  • фунт стерлінг. Британська національна валюта є не тільки стабільною, а й однією з найстаріших в Європі і в світі в цілому. Протягом декількох десятків років фунт показує стабільні показники. Також британська валюта протягом тривалого періоду часу була найдорожчими грошима в світі, проте в останні роки їх витіснили національні гроші країн Близького Сходу. Хоча варто відзначити, що фунт стерлінгів займає в цьому показнику 5-й рядок в світі і 1-е в Європі.

Незважаючи на те, що національна валюта України гривня протягом усього свого існування показує нестабільні показники, однак вона користується великою популярністю серед українців. Це пов'язано не тільки з тим, що гривня потрібна для придбання товарів першої необхідності. Багато людей зберігають UAH на банківських депозитних рахунках. Багато комерційних банків пропонують досить високі привабливі відсоткові ставки за депозитом як на короткострокові, так і на тривалі заощадження на відміну від іноземних грошей. За останній час іноземна валюта втратила в процентах, тому їх зберігання на депозиті виглядає абсолютно не вигідно.

Останнім часом в Україні все більшою популярністю користуються екзотичні гроші. Великим попитом користуються такі гроші як польський злотий, швейцарський франк, канадський долар і інші. Польський злотий популярний в зв'язку з тим, що багато українців виїжджають на заробітки в Польщу, популярність швейцарського франка пов'язана з тим, що дана валюта показує стабільні показники протягом декількох років, а також Швейцарія славиться своєю банківською системою. В швейцарські банки кладуть на заощадження свої фінанси більшість великих підприємців та іноземних компаній. Також варто відзначити той факт, що у банках Швейцарії є рахунки, які датуються початком 20-го століття. Однак в Україні зараз досить невигідно купувати таку валюту, так як багато фінансових компаній пропонують вкрай невигідний курс обміну з великим розривом покупки і продажу. Однак навіть в таких умовах багато людей навчилися отримувати максимальну вигоду зі складного відсотка на дану валюту.

Диверсифікація

Диверсифікація останнім часом досить популярне поняття. Вона під собою має на увазі широкий асортимент за рахунок якого можна отримувати максимальну вигоду з заощаджень не тільки іноземної валюти, а й інших економічних благ. Це дозволяє грамотно розділити свої заощадження на кілька частин, тим самим гарантувати собі економічну подушку. Живий приклад того, що це грамотний розподіл ресурсів, коли в 2015 році долар за 2 дня виріс практично до 40 гривень, що спровокувало масову скупку американської валюти, однак через 2 дні курс знову обвалився і багато хто залишився в програші. Більш старий приклад, коли євро знецінювався протягом декількох років і ті, хто вклався в євровалюту втратили майже 30% свого прибутку. Якщо ж у вас немає можливості зберігати гроші в іноземній валюті, то можна грамотно розподілити заощадження і в гривні. Для того, щоб отримати максимальну вигоду з національної валюти, необхідно вкладати гроші на короткострокові депозити.

Однак найоптимальніший варіант розділити свої заощадження так: 30% американський долар, 20% євровалюти і 50% гривня. Для того, щоб вигідно купити іноземні гроші, то варто здійснювати обмін в літню пору, коли в Україні спостерігається пік активності туристів, адже це сприяє надходженню валюти в державну казну. Невигідним обміном для вас може бути зима і осінь, коли курс валюти показує максимальні свої позиції.