0800330687

Фунти стерлінгів: історія і опис купюр

Фунт стерлінгів є не тільки старовинною валютою світу, а й найдорожчою. Виходячи з цього в Британії так і не випустили банкноту 100 фунтів, так як навіть половина вартості валюти прирівнюється до вартості сотні американських доларів.

Особливості сучасного фунта

Сучасний фунт стерлінгів

У ходу у валюти Сполученого Королівства Британії існують номінали розміром 5, 10, 20 і 50 фунтів. Кожна купюра має свій дизайн, а саме:

  1. 5 фунтів. На лицьовій стороні присутнє зображення королеви Великобританії Єлизавети 2, але це не є відмінною рисою серед інших номіналів. На зворотному боці ви можете побачити зображення Єлизавети Фрай, яка була відомим реформатором в Британії в сфері в'язниць. Кольори купюри переважно блакитний і жовтий.
  2. 10 фунтів. Як і на інших лицьова сторона з зображенням королеви. На зворотному боці ви можете виявити відомого британського вченого Чарльза Дарвіна із зображенням колібрі.
  3. 20 фунтів. Лицьова сторона не буде для вас відкриттям з тим, що на ній зображена Єлизавета 2. З виворітного боку зображений великий британський економіст, який подарував світові велику кількість своїх праць Адам Сміт.
  4. 50 фунтів стерлінгів. Головна відмінність купюри від інших номіналів в тому, що на зворотному боці зображено одразу 2 британських діяча - М.Болтон і Дж.Ватт. Лицьова сторона вас не здивує, на ній буде красуватися Єлизавета 2. Також на зворотному боці красується портрет Джона Хублона, який займав пост першого керуючого Англійського Банку.

Застарілі банкноти

Старий фунт стерлінгів

Для бажаючих придбати купюри фунтів, які вийшли з обігу, слід знати деякі деталі, а саме:

  • 1 британський фунт. На зворотному боці зображений великий англійський фізик Ісаак Ньютон. Купюра вийшла з обороту в 1998 році;
  • 5 фунтів старого зразка. Якщо на зворотному боці зображені такі британські діячі, як Герцог Веллінгтон і Джордж Стефенсон, то знайте, що купюра вийшла з обороту;
  • 10 фунтів старого зразка. На них зображена сестра милосердя Ф.Найтінгейл і Ч.Діккенс;
  • 20 фунтів раннього випуску. На такий купюрі зображені Вільям Шекспір і Майкл Фарадей;
  • 50 фунтів. У старих 50 фунтів ви можете знайти на зворотному боці зображення Крістофера Рена.

Історія виникнення британської валюти

Фунт стерлінгів бере свій початок ще з 1694 року З цього моменту з'явилися банки і запустили в обіг банкноти. Однак в Британії з 1066 року було запущено виробництво з карбування монет, які отримали свою назву "стерлінг". Протягом тривалого періоду часу фунт стерлінгів був показовим прикладом для світової економіки. І не дивлячись на те, що Великобританія вийшла в Євросоюзу, Британська влада не відмовляються від своєї національної валюти на користь євро.

Де вигідно продати і купити фунт стерлінгів в Україні?

Якщо ви хочете купити або продати фунт стерлінгів на вигідних умовах, то можете це зробити через обмін валют "КІТ Груп". Тут ви можете зробити обмін за вигідною для вас ціною. Компанія існує більше 7 років і за цей час зуміла завоювати собі репутацію надійного фінансового партнера. Зробити обмін валют ви можете в будь-якій точці країни, так як компанія має відділення в різних містах України.

Головний стимул для нашої компанії - це клієнти з якими вибудовуються відносини довіри і довгострокові відносини. Ми ретельно стежимо за тим, щоб всі угоди були конфіденційні. Наша компанія пропонує високий рівень сервісу, так як хочемо, щоб клієнти завжди залишалися задоволені нашою роботою.