0800330687

Де подивитися курс турецької ліри до долара і обміняти гроші?

Туреччина є не тільки сусідкою і торговим партнером України, але і найпопулярнішим курортом для відпочинку. Близька доступність і низькі ціни приваблюють в туристичний сезон багатьох людей, в зв'язку з цим підвищується інтерес до курсу долара до турецької лірі. Турецька ліра - це місцева валюта, яка вступила в оборот в 1923 році і діє до цього дня, в 2005 році трапилася деномінація. На сьогоднішній день в країні в зверненні ходять банкноти 5, 10, 20, 50,100, 200 TRY, монетки 1, 5, 10, 25, 50 курушів і 1 ₺ (з міді, цинку і нікелю).

Чим можна розрахуватися в Туреччині?

Курс турецької ліри

У даній країні можна розраховуватися доларами і євро, але краще використовувати місцеву валюту, так ви заощадите 5-10%. Крім того, в деяких місцях можна розрахуватися лише лірами: великі супермаркети і ТЦ, музеї і заповідники, громадський транспорт.

Курс ліри залежить від різних чинників:

  • приріст ВВП Туреччини;
  • внутрішня економічна політика;
  • співвідношення імпорту та експорту;
  • великий зовнішній борг;
  • протести, військові дії;
  • американські мита на ввезення сталі та алюмінію.

Особливості курсу долар/ліра

Обмін ліри на долар

Співвідношення турецької валюти до інших встановлюється міжнародним валютним ринком в ході торгів в залежності від попиту і пропозиції. Звідси випливає висновок, що ліра - вільно конвертована валюта. Падіння курсу TRY/USD відбувається на тлі конфліктів між США і Туреччиною. Крім того, на це вплинули такі обставини:

  • санкції проти Туреччини;
  • занепад сільськогосподарського виробництва;
  • зменшення попиту на с/г нерухомість;
  • валютні спекуляції на біржах;
  • корупційні дії в держструктурах.

Коливання курсу валют між лірою і доларом мають сезонний характер. Це безпосередньо пов'язано з туризмом в Туреччині, особливо в літню пору. Коли потік туристів в Туреччині збільшується, спостерігається тенденція до зростання ліри через підвищення попиту. Сезон для туризму в Туреччині триває з весни до осені, тому ліру краще купувати влітку, а продавати взимку. У Туреччині купити ліри можна в банках, офіційних обмінниках, готелях, ринках, аеропортах, банкоматах.

Поміняти вигідно ліри на долари в Україні

Не всі українські банки приймають ліри, тому буде простіше звернутися в обмінні пункти від "Кіт Груп". Тут можна зробити швидкий безпечний обмін як в касах, так в режимі онлайн. На сайті обмінника можна уточнити крос-курс TRY/USD, відстежити динаміку валют і розрахувати будь-яку суму на спеціальному калькуляторі.

У касах "Кіт Груп" вас завжди чекатиме потрібна сума грошей, головне - заздалегідь домовитися про обмін і прийти в призначений час. Грамотні фахівці завжди зможуть вас проконсультувати з усіх питань, які можуть виникнути. Ви отримаєте гроші як готівкою на банківську карту, так і за допомогою безготівкового розрахунку. Це зручно тим, що ви маєте можливість переслати гроші своїм близьким, знаходячись за кордоном. Ви можете зручно відстежувати зміни курсу валют за графіком, який наданий на сайті нашої обмінки. Таким чином ви прогнозуєте курс і зробите оптимальний обмін. При оптовому обміні компанія "Кіт Груп" зробить для вас знижку.