0800330687

Причини зростання курсу долара в Україні

Українська гривня в поточному році знову увійшла в період девальвації і поступово здає свої позиції з вересня. Чому так відбувається? Чому долар зміцнюється? І який курс гривні буде далі? Експерти та аналітики висувають різні гіпотези і прогнози, серед яких є як оптимістичні, так і песимістичні. У 2019 UAH показувала досить непогані темпи зростання серед інших валют включаючи долар, оскільки вона "увійшла" в рік з показником 27 і вийшла з курсом в 24. Однак через світову пандемію коронавірусу почалися проблеми на світовому ринку, що впливає на стан валют . Українці вже кілька місяців спостерігають за стрибками гривні і не знають, в який з них варто зберігати свої заощадження.

Основні причини коливання курсу USD

Курс долара Україна

На сьогоднішній день на гривню впливають ціни на світовому ринку, поведінка великих інвесторів і бізнесменів, пандемія COVID-19, допомога МВФ, а також світова фінансова криза. Останнім часом інвестори втратили інтерес до українських ОВДП за рахунок зниження облікової ставки. Негативно впливає на українську валюту зниження торгового балансу, так як зараз зазнають фінансових труднощів навіть великі світові концерни. Україна співпрацює з МВФ і регулярно отримує від нього транші, виконуючи ряд вимог. Одним з таких є невтручання в роботу НБУ. Кожен новий транш зміцнює гривню і обвалює долар.

Можна розглянути детально, як змінювався курс долара з початку пандемії в Україні:

  • в березні 2020 1 долар становив 24,5 грн, але вже до кінця місяця цей показник досяг 28 грн через паніку населення і введення карантинних заходів;
  • в квітні-травні гривня трохи виросла, проте до кінця травня знову просіла, так як країна почала виплачувати зовнішні борги;
  • в червні-липні долар зміцнювався через втручання НБУ і уряду;
  • в серпні UAH зміцнилася за рахунок експорту сільгосппродукції;
  • у вересні гривня знову почала просідати через девальвацію, а долар - рости;
  • в жовтні USD зміцнювався, зараз він коштує близько 28,50 гривень і це ще не межа. Можливо, в листопаді долар виросте до 30 гривень.

Основні прогнози щодо довгострокової перспективи гривні більш оптимістичні. Нацбанк України намагається не допускати загрози для гривні, тому купує долар при необхідності. Однак українці зберігають песимістичний настрій, чекають девальвацію і купують іноземну валюту, через що гривня ще більше дешевшає.

Як часто може змінюватися курс долара за день?

Загальний курс валют щодня ставить НБУ після проведення міжнародних торгів. Увечері він публікує офіційні дані і діють добу, після цього формується новий курс. Як правило, всі банки і обмінники беруть даний показник і додають до нього свою комісію, саме тому курс скрізь буде трохи відрізнятися. У комерційних банках, обмінних пунктах і на чорному ринку він може змінюватися кілька разів на день.

Щоб уникнути неприємних несподіванок при обміні валют, варто заздалегідь вивчити курси валют, включаючи оптовий і роздрібний, а також "заморозити" його на поточному рівні. Така опція доступна в обмінних пунктах Kit Group. Для цього потрібно залишити відповідну заявку на сайті обмінника і приїхати до найближчої філії. Каси оснащені точним обладнанням для перевірки валют, тому в Kit Group ви не отримаєте фальшиві купюри.