0800330687

ТОП-10 найдорожчих валют світу

Найдорожчі валюти світу

Для тих, хто цікавиться фінансами не тільки України, але і всього світу, досить цікавим є питання: яка в світі найдорожча валюта? Це поняття досить широке, так як навіть за рік все може змінитися кардинально. Протягом тривалого періоду часу найдорожчою валютою був британський фунт стерлінга, однак економіка деяких країн, в основному Близького Сходу, стала зростати більшими темпами через те, що в ряді країн знаходиться великі світові запаси нафти і газу, тому їх національні гроші відповідно і виросли в своїй ціні. Існує рейтинг 10 найдорожчих валют світу.

  1. Кувейтський динар. 1 кувейтський динар = 92 гривням. Перше місце займає валюта Кувейту. Вартість національних грошей Кувейту виросла за рахунок того, що держава поставляє на експорт більше 80% свого товару, тому Кувейт вважається однією з найбагатших країн світу. Також в даному регіоні розвинений видобуток нафти, що також здорожує вартість кувейтського динара. На даний момент національні гроші Кувейту прив'язані до мультивалютного кошика. Також варто відзначити той факт, що в Кувейті практично немає безробітних, при цьому податкова система країни приведена до мінімуму.
  2. Бахрейнський динар. Срібло дістається національній валюті Бахрейну. На сьогоднішній день його курс до гривні становить 1 бахрейнський динар - 74,48 гривень. Дана країна не є гігантом в плані територій, що підтверджує населення країни - до 1 мільйона. Однак велике родовище нафти зробило країну однією з найбільш багатих, а національну валюту стабільною вже кілька десятиліть.
  3. Оманський ріал. Закриває ТОП-3 найдорожчих валют світу ріал Оману. По курсу НБУ 1 ріал Омана = 72,8 гривням. Держава на Аравійському півострові має розвинену економіку і високий рівень життя. Національна валюта Оману прив'язана до американського долара. Оскільки валюта користується чималим попитом, уряд Оману прийняв рішення випустити купюри ½ і ¼ номіналу. Це додатково залучає колекціонерів з усьому світу.
  4. Йорданський динар. 4 місце зайняла валюта Йорданії - місцевий динар. Вартість валюти по відношенню до гривні становить 1 йорданський динар = 39,48 грн. Цікавим є той факт, що Йорданія не є світовим гігантом, однак місцева валюта коштує дорожче, ніж британський фунт стерлінгів. Йорданія не може похвалитися корисними копалинами, але при цьому почесне 4 місце дістається йорданському динару.
  5. Британський фунт. У п'ятірку топ-валют входить найдорожча і стабільна європейська валюта - британський фунт стерлінгів. На сьогоднішній день його курс становить 38,36 гривень за 1 фунт. Цікавий факт, що Велика Британія випускає свої банкноти для різних країн, які відрізняються між собою тільки візуально, проте в Англії "інші" фунти в магазинах у вас можуть не прийняти.
  6. Долар Кайманових островів. Місцевий долар можна продати за курсом 34,16 гривень за 1 одиницю. Кайманові острови знаходяться в нейтральній економічній зоні, чим найчастіше користуються багато великих бізнесменів для того, щоб не платити податки. За рахунок цього місцева валюта і має досить високу вартість.
  7. Євро. Друга за популярністю валюта в Україні купується комерційними банками по 33,88 гривень за 1 євро. Валюта євро досить молода, з'явилася в 2001 році, одна за короткий проміжок часу зуміла завоювати міцні позиції на світовому валютному ринку. При введенні євро набагато простіше стало зі взаєморозрахунками між європейськими країнами. Євро не втратив своїх позицій навіть після того, як його світова вартість знизилася на 20% в 2020 році через пандемію коронавіруса.
  8. Швейцарський франк. Швейцарія завжди славилася своєю банківською системою, тому її національна валюта просто зобов'язана була увійти в десятку найдорожчих валют світу. Сьогодні курс 1 швейцарського франка становить 31,36 гривень. Її особливість полягає в тому, що на відміну від багатьох грошей, банкнота CHF є вертикальною, а не горизонтальною. Це привертає нумізматів по всьому світу.
  9. Американський долар. В Україні найпопулярнішу валюту світу можна продати по курсу 28 гривень за 1 долар США. Сполучені Штати є світовим гігантом у світі економіки, тому її валюта є не тільки популярною, а й займає 1 місце серед резервних світових грошей. В Україні досить великий оборот американського долара, за який купується рухоме і нерухоме майно.
  10. Канадський долар. Закриває список топ-10 канадський долар. Також варто відзначити, що канадська валюта входить в 5 резервних валют світу. Продати долар Канади можна в Україні за курсом 22,12 гривень за 1 місцевий долар. Якщо ви вирішите приїхати в Канаду не дивуйтеся, якщо місцеву валюту назвуть "луні".